VERHUURDERS AAN SOCIALE VERHUURKANTOREN AAN HET WOORD

 

De nood aan meer sociale woningen is hoog. Dankzij private eigenaars die hun woning sociaal verhuren, breidt het aanbod uit. Sociale verhuurkantoren (SVK’s) zijn de ideale tussenschakel. Wie verhuurt aan een SVK en waarom? Woonwoord laat drie eigenaars aan het woord.

 

 

1. Gunther Beckers verhuurt een pas gekochte en gerestaureerde woning aan SVK Hageland

We hebben een woning gekocht en volledig in orde gebracht als investering voor onze kinderen. Tot ze groot zijn, willen we de woning verhuren. We kiezen voor het SVK omdat we zekerheid willen. De huurprijs is wel wat lager, maar we hebben geen zin om elke dag opgebeld te worden voor klusjes en we willen ook geen problemen met huurders die niet betalen. Daarnaast willen we ons steentje bijdragen aan de maatschappij en het aanbod aan sociale woningen helpen vergroten. Bovendien krijg je als je verhuurt aan een SVK een aantal voordelen zoals een renteloze lening, premies,…

 

 

Hebt u ook nog zelf verhuurd?

Neen. Ik heb nooit zelf verhuurd. Het is een beetje spannend nu. Het is loslaten. We weten dat de sociale context van de doelgroep niet evident is. We gaan ervan uit dat het SVK de woning in goede staat zal houden.

 

Hebt u een tip voor de sector?

Investeren in extra isolatie en ventilatie is goed. Dat zorgt voor een beter leefklimaat voor de bewoner en voor een lagere energiekost. Maar, daar staat wel een specifiek onderhoud tegenover. De kost daarvan is veel kleiner dan de energiewinst. We merken dat het SVK nog niet vertrouwd is met deze moderne systemen. Maar op basis van mijn huidige ervaring zou ik verhuren aan een SVK zeker aanraden.

 

 

2. Eric Dumon, verhuurt al tien jaar woningen aan SVK Webra

Vroeger heb ik slechte ervaringen gehad met een huurder. Ik verhuurde toen al een huis aan Webra. Het SVK betaalt stipt, volgt het onderhoud van het huis op, doet kleine klusjes zelf. De huuropbrengst is lager maar je hebt minder zorgen. Nu verhuur ik de andere woning ook aan Webra.

 

 

Hebt u een tip voor de sector? Wat kan er beter?

Ik geloof dat meer mensen aan een SVK zouden verhuren als de huurprijs hoger was. Gaat een huurder weg, dan zoekt het SVK een andere. Je bent voor lange tijd gerust. Als je huis zes maanden leeg staat, heb je ook minder inkomsten. Tussen twee huurders moet je het huis niet in orde zetten. Je moet de huurders niet ontvangen. Vanaf een bepaalde leeftijd kijk je daar toch tegen op.

 

Zou u verhuren aan het SVK aanraden aan vrienden?

Ja, zeker. Maar iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken. Iemand die al slechte ervaringen heeft gehad zal er eerder voor kiezen dan iemand die altijd goede huurders heeft gehad.

 

 

3. Vastgoedbedrijf Everscaping verhuurt een nieuwbouwproject met een twintigtal woningen aan SVK Waasland

Als ontwikkelaar is het interessant om gegarandeerde rendementen aan te bieden. Vaak worden aan particulieren rendementen voorgespiegeld die veel te hoog zijn. Je moet ook rekening houden met leegstand, onderhoud en herstellingen, de tijd die nodig is voor het verhuren. Via een
verhuring aan het SVK krijgt de investeerder vaste huurgelden. Er is geen leegstand zolang de woning verhuurd is aan het SVK. Aan het einde van het contract plaatst het SVK de woning terug in de oorspronkelijke staat en in de tussentijd staat het SVK in voor het onderhoud en de herstellingen. Bij het meest recente project in samenwerking met SVK Waasland hebben mijn vennoot en ikzelf elk een appartement gekocht omdat we ervan overtuigd zijn dat dat op dit ogenblik de beste investering is.

 

 

Hoe verloopt de samenwerking?

Met SVK Waasland verloopt de samenwerking heel vlot. Optimaal! Maar we merken wel verschillen tussen de regio’s. Wij geloven in het systeem van de SVK’s maar die visie is er niet overal. In sommige gemeentes krijgen de SVK’s niet veel steun en dan is het natuurlijk moeilijker om projecten te realiseren.

 

Zijn er ook nadelen?

Verhuren aan een SVK heeft veel voordelen, maar er zijn ook nadelen. In sommige regio’s is de huurprijs die de SVK’s voorstellen voor nieuwbouwwoningen niet realistisch. Ook is het landschap wat versnipperd zodat je telkens met andere mensen aan tafel moet gaan zitten, maar dat is niet onoverkomelijk.

 

Tekst: Jozefien Kiekens, juriste
Foto's: Gery Spirinckx, Isabelle Plancquaert en Jan Loeman