artikelafbeelding

Collectief wonen: ook in sociale huisvesting?

Over heel Europa nemen steeds meer bewonersgroepen het heft in eigen handen. De nieuwe trend van collectief wonen speelt in op verschillende factoren: de nood aan verdichting, het verdwijnen van de klassieke gezinssamenstelling, de roep naar meer ‘samen leven’ en niet in het minst betaalbaar wonen. Zit er ook toekomstmuziek in voor sociale huisvesting?
artikelafbeelding

Belle-époque gerenoveerd tot 11 sociale koopappartementen

Op het Filip Van Maestrichtplein, aan de kerk in Oostende, stonden statige huizen die ooit de belle-époquegrandeur van Oostende hebben weerspiegeld met hun puntgevels, trapgevels, blinkende faiencegevels,… Op nummer 7 stond een historisch en architecturaal waardevol herenhuis met geglazuurde gele tegels en groene geveltegels. WoonWel renoveerde het huis en de hoekpanden tot 11 sociale koopappartementen.
artikelafbeelding

Gemeentes betrekken bij het sociale woonbeleid

In oktober is het zover: lokale verkiezingen. Hoe belangrijk is de band met het lokale bestuur voor een sociale huisvestingsmaatschappij of sociaal verhuurkantoor? Woonwoord sprak met Myriam Indenkleef, directeur van SHM Nieuw Dak, en Yannick Claes, coördinator van SVK Waasland.
artikelafbeelding

De impact van gemeentefusies op sociaal wonen

Op 1 januari 2019 zal Vlaanderen niet langer 308, maar wel 300 gemeentes tellen. De Vlaamse Regering moedigt vrijwillige fusies dan ook volop aan. Maar wat is de impact van deze fusies op de sociale woonsector?
artikelafbeelding

5 vragen aan Björn Mallants, directeur VVH

In deze rubriek polsen we naar een opinie uit de sector. De toekomstvisie op sociaal wonen in Vlaanderen staat hierbij centraal.
artikelafbeelding

AVG in het DNA van je organisatie

Dat sinds 25 mei 2018 de privacywetgeving in Europa (AVG) strenger werd, vernam je ongetwijfeld al. Maar, is de filosofie van veilig omgaan met persoonsgegevens al volledig doorgedrongen in het DNA van jouw organisatie? Woonwoord legt enkele belangrijke stappen bloot.
artikelafbeelding

#socialhousing op instagram

Hoe kan sociaal wonen er elders uitzien, vroeg Woonwoord zich af? We gingen op Instagram via #socialhousing op zoek naar drie opvallende projecten voor sociaal wonen. We vonden er één in Nederland, één in Spanje en eentje in Brazilië.
artikelafbeelding

Leegstand aanpakken en verhuren aan het SVK

In Gent is het tekort aan betaalbare woningen hoog. Enkele geëngageerde ingenieurs en architecten willen hier iets aan doen en richten Het Pandschap op.
artikelafbeelding

Weifelend tussen stad en platteland

In Leuven namen de eerste bewoners hun intrek in het recent opgeleverde woonproject Donkerstraat van sociale bouwmaatschappij Dijledal. Aan de voorzijde heeft het gebouw zicht op een overliggend schuin vlak met boomgaarden van de tuinbouwschool, aan de achterzijde kijkt het gebouw uit op het historische stadscentrum.
artikelafbeelding

“Sociaal wonen biedt een dam tegen armoede"

Het coverartikel van de allereerste Woonwoord was een interview met Anne Bogaert van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting (GMH) Beveren. Dat is intussen 11 jaar geleden en wanneer je dit artikel leest, is Anne met pensioen. Ze heeft bijna al die tijd de sociale dienst van de GMH geleid. Als de visitatierapporten een graadmeter zijn, dan is ‘haar’ sociale dienst een van de meest performante. Dat verdient een tweede interview.
artikelafbeelding

Eerste resultaten infraroodmetingen

Sinds 2017 kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) een infraroodmeting bij de VMSW aanvragen. De Zonnige Woonst uit Hamme testte deze nieuwe dienstverlening al uit. Wat is zo’n infraroodmeting? En waarom is het nuttig? Woonwoord brengt de eerste resultaten in kaart.
artikelafbeelding

Klant in zicht

Daniel Goffings woont sinds september 2017 in een seniorenflat in Runkst bij Hasselt. Hij is huurder bij Hacosi. Hij is 20 jaar weduwnaar en besloot vorig jaar om zijn huis met 3 slaapkamers en tuin te verkopen en compacter te gaan wonen. “Mijn grote hobby’s zijn vissen en veel gitaarspelen. Bij mijn verhuizing heb ik alles achtergelaten en alles compleet opnieuw ingericht. Gitaren inbegrepen. Mijn zorgen van het onderhoud van de grote woning vielen met de overstap weg.”