artikelafbeelding

Sociale huurders begeleiden bij verslaving

Een sociale huurder met een zware verslaving, hoe ga je daar als SHM of SVK mee om? Woonwoord sprak met experts Lou Vinken, Marcel Fallon en Reinout Van der Sijpe. “Een basiskennis over verslaving is nodig, maar een professioneel netwerk des te meer.”
artikelafbeelding

Vervangingsbouw in de Vogelwijk

In de Vogelwijk brak SHM De Mandel 22 verouderde sociale huurwoningen af om er 23 nieuwe in de plaats te bouwen. De woningen liggen in de Zwaluwstraat, Lijsterstraat, Kanariestraat en Koekoekstraat in Torhout.
artikelafbeelding

Zeven tips voor een betere werfopvolging

Een kwaliteitsvolle uitvoering van bouw- en renovatiewerken staat mee garant voor een lange levensduur met minder problemen. Woonwoord ging op werfbezoek met het projectteam van Vivendo uit Brugge.
artikelafbeelding

5 vragen aan Lies Baarendse, coördinator van Huurpunt vzw

In deze rubriek polsen we naar een opinie uit de sector. De toekomstvisie op sociaal wonen in Vlaanderen staat hierbij centraal.
artikelafbeelding

Financieel beheer bij sociale verhuurkantoren

Met het nieuwe erkennings- en subsidiebesluit dat eraan komt, focust de Vlaamse Regering nog meer op financieel gezonde sociale verhuurkantoren (SVK’s). Wat is de sleutel tot een goed financieel beheer bij SVK’s?
artikelafbeelding

De wedergeboorte van een tuinwijk in Hoboken

De wijk Stuivenberg in Hoboken kreeg de voorbije acht jaar een volledige make-over. Ruim 140 verouderde volkswoningen en uitgeleefde appartementen werden gesloopt en maakten plaats voor een gloednieuwe wijk. De aanleg en bebouwing tonen zich als een hedendaagse vertaling van een traditionele tuinwijk uit vorige eeuw.
artikelafbeelding

Rugbyclub bereikt kansarme jongeren

In Eine, een deelgemeente van Oudenaarde, weten ze hoe sport en spel kinderen en volwassenen bij elkaar kunnen brengen. En dat met dank aan de Rhino’s, een rugbyclub met een groot hart. Woonwoord sprak met Jeanique Van den Heede en Ilse Van den Steene van SHM Vlaamse Ardennen.
artikelafbeelding

Sara Vercauteren vertelt de belangrijkste principes

Met haar boek ‘Geen commentaar’ kiest Sara Vercauteren, woordvoerder bij Medialaan, voor een titel die zegt wat je vooral niét moet doen. Tijdens de studiedag communicatie van de VMSW voor de sociale huisvestingsmaatschappijen in november, vertelt Sara wat je best wél doet. Enkele kerntips.
artikelafbeelding

Klant in zicht

Jihan woont sinds één jaar met haar gezin in een verdiepingswoning met carport in de Stoomstraat in Kessel-Lo. SHM Sociaal Wonen arro Leuven realiseerde dit woonproject ‘Centrale Werkplaatsen’ met 74 sociale koopwoningen. “Het is hier aangenaam wonen”, aldus de bewoonster. “In 2017 hebben we deze woning met tuin aangeboden gekregen. Deze woning met carport én tuin beviel ons direct!”
artikelafbeelding

Hoe pak je huurachterstal aan?

Sociaal verhuurkantoor Het Scharnier uit Genk werkt nauw samen met de naburige OCMW’s om huurders met huurachterstallen te begeleiden en uithuiszettingen zoveel mogelijk te vermijden. Elke Acciani, coördinator van Het Scharnier, legt uit hoe deze samenwerking precies verloopt.
artikelafbeelding

Vlaams woninghuurdecreet schept meer duidelijkheid

Vlaanderen heeft vanaf 1 januari 2019 een eigen Vlaams woninghuurdecreet. De Vlaamse overheid maakt van de gelegenheid gebruik om het privaat woninghuurrecht aan te passen. Dat kan implicaties hebben voor sociale huur. Woonwoord somt de belangrijkste wijzigingen op.