artikelafbeelding

Future Proof bouwen

Duurzaam bouwen wordt vaak herleid tot energiezuinig bouwen. Maar veranderingsgericht en dynamisch bouwen met een doordacht gebruik van materialen is minstens even belangrijk om onze voetafdruk te verminderen. Dat over ‘circulair’ bouwen nagedacht wordt in de sector van sociaal wonen, lichten Roos Servaes (team Bouw) en Elmar Willems (team Vlaanderen Circulair) van de OVAM toe.
artikelafbeelding

Energiezuinige renovatie in Mechelen

In de Abeelstraat in Mechelen renoveerde Woonpunt Mechelen 4 appartementsgebouwen. Ze bevinden zich in de wijk aan de Tervuursesteenweg, beter bekend als de ‘Mahatma Gandhiwijk’ of ‘Magandhiwijk’.
artikelafbeelding

Anticiperen dankzij huisbezoeken

Bij Woonhaven bezoekt een sociaal assistent kandidaat-huurders zodra zij een sociale woning toezegden, maar voor ze er gaan wonen. Woonwoord ging praten met Wim Phlix, hoofd van de sociale dienst van Woonhaven.
artikelafbeelding

Introductie tot sociaal wonen

Na de lokale verkiezingen veranderen de lokale mandatarissen bij de gemeentes, maar ook de bestuurders bij de lokale woonactoren. Op deze vier pagina’s lees je kort enkele belangrijke aspecten uit de sociale huisvestingssector. Deze introductiepagina’s kun je ook uit dit Woonwoordnummer uitnemen en bijhouden.
artikelafbeelding

Hoe meet je de fitheid van je patrimonium?

In 2018 hebben alle SHM’s hun oudere woningen nagekeken op bouwfysische ‘fitheid’. Voor het eerst gebeurde de conditiemeting op een eenvormige manier voor de hele sector met de VMSW-tool Woningkenmerken. Hoe hebben SHM’s het aangepakt en wat kunnen we daaruit leren? Woonwoord zocht het uit.
artikelafbeelding

Het verdwenen krakersprobleem in Gent

In 2016 kampte Gent nog met een hardnekkig krakersprobleem. Sinds vorig jaar zijn er bij WoninGent nauwelijks nog krakers te bespeuren. Woonwoord ging op bezoek bij WoninGent en vroeg aan Anne Schiettekatte (afdelingshoofd sociale dienstverlening en leefbaarheid) en Gery Smismans (manager bewonerswerking) hoe zij dit aanpakten.
artikelafbeelding

"We krijgen vaak complimenten over onze woning.”

Erika en Saydali wonen samen met hun twee zoontjes Timur (5) en Safar (4) in Liedekerke. “We kochten een jaar geleden een woning van sociale huisvestingsmaatschappij Providentia cvba. Erika groeide op in Liedekerke en ze wou graag in de buurt van haar familie blijven wonen. De bel-etagewoning heeft een mooi zicht op de omgeving en een terras op de eerste verdieping.”
artikelafbeelding

Deontologie in de raad van bestuur

Na de lokale verkiezingen wisselen niet alleen de lokale mandatarissen, maar ook de bestuurders van sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s). Hoe belangrijk is een deontologische code voor bestuurders? Wat staat er best in en hoe breng je die richtlijnen in de praktijk?
artikelafbeelding

Vijf vragen aan Joy Verstichele, coördinator Vlaams huurdersplatform

In deze rubriek polsen we naar een opinie uit de sector. De toekomstvisie op sociaal wonen staat hierbij centraal.
artikelafbeelding

Samenwerking met private ontwikkelaars

De Vlaamse Regering werkte een nieuw kader uit voor samenwerking tussen de private bouwsector en de sociale verhuurkantoren (SVK’s). De VMSW lanceerde op 3 december de SVK Pro-proefprocedure. Private ontwikkelaars kunnen nu inschrijven. Woonwoord legt uit.
artikelafbeelding

Voorbeelden van bewonersmagazines

Steeds meer SHM’s hebben een eigen bewonersmagazine of huurderskrant. Als ondersteuning daarvoor lanceerde de VMSW in november sjabloonteksten, geschreven samen met een werkgroep SHM’s. Maar, een goed magazine is meer dan tekst alleen. Drie mooie voorbeelden op een rij.
artikelafbeelding

Hoe overleef je een crisis?

Een brand, fraude of een lift die al weken defect is in een van je gebouwen. Je vermijdt die situaties natuurlijk beter. Maar hoe groot of klein de crisis ook is, je moet als organisatie snel en effectief kunnen communiceren. En als de pers aan je deur staat, ben je maar beter voorbereid. Met deze vijf tips van mediatrainer Frank Van Oss krijg je alvast enkele handvaten.
artikelafbeelding

WinVorm in de Nukkerwijk in Bredene

In een bestaande tuinwijk uit de jaren 50-60 maakten zeven verouderde bungalowtjes plaats voor een kleinschalige vervangbouw met veertien appartementen. Voor de aanstelling van de ontwerpers deed SHM De Oostendse Haard een beroep op de wedstrijdformule WinVorm.