ENERGIEZUINIGE RENOVATIE IN MECHELEN


In de Abeelstraat in Mechelen renoveerde Woonpunt Mechelen 4 appartementsgebouwen. Ze bevinden zich in de wijk aan de Tervuursesteenweg, beter bekend als de ‘Mahatma Gandhiwijk’ of ‘Magandhiwijk’.

 

De oorspronkelijke 88 appartementen dateerden uit de jaren ’60 en waren afgeleefd. Een renovatie was nodig omdat ze niet meer voldeden aan de oppervlaktenormen. Met de renovatie kwam er een uitbouw in twee van de vier gebouwen waardoor er 10 appartementen meer zijn gerealiseerd. In de buurt beheert Woonpunt Mechelen nog 187 tuinwijkwoningen die ondertussen volledig gerenoveerd zijn. Ook de grotere appartementsblokken in de Mahatma Gandhistraat worden momenteel gefaseerd afgebroken en vervangen door nieuwbouwcomplexen.

 

 

GEFASEERDE AANPAK

Het ontwerpbureau Omgeving zorgde voor het plan en in maart 2013 startte Woonpunt Mechelen met de renovatie van het eerste gebouw: de Abeelstraat nr. 7. Midden 2014 ging de aannemer ACH Bouw-Floré aan de slag met de gebouwen in de Abeelstraat nr. 3 en nr. 5. Deze twee gebouwen kregen er elk 5 appartementen en een lift bij. Tot slot pakten ze het gebouw in de Abeelstraat nr. 1 aan. Sinds het voorjaar van 2017 is dit blok opnieuw bewoond. Alle appartementsblokken werden gestript tot op de betonnen constructie, waarna ze terug opgebouwd en degelijk geïsoleerd werden. Het voordeel van een gefaseerde aanpak is dat de bewoners van de complexen konden doorschuiven naar de gerenoveerde gebouwen. Enkele huurders gingen tijdelijk naar een transitwoonst om nadien terug te keren naar de gerenoveerde gebouwen. Sommige mensen kozen ervoor om meteen definitief naar een andere woning te verhuizen in één van de gerenoveerde gebouwen of naar een totaal andere buurt.

 

 

BEWONERSPARTICIPATIE

Woonpunt Mechelen richtte een kerngroep op met huurders die in de gebouwen woonden. Zij stelden zich kandidaat om mee na te denken over de vernieuwing. Door regelmatig samen te komen, was de kerngroep nauw betrokken bij de renovatie. De maatschappij organiseerde ook infovergaderingen voor alle bewoners om hen op de hoogte te houden. Ook tijdens de vernieuwingen bracht Woonpunt Mechelen huurders geregeld bij elkaar om de voortgang van de werken te bespreken: wat verloopt goed en wat minder goed. Na de renovatie van het eerste gebouw vroegen ze de mening van de huurders. Zo konden ze daarmee rekening houden bij de volgende fase.

 

DUURZAME TECHNIEKEN IN EEN MODERN EN OPEN CONCEPT

Woonpunt Mechelen integreerde in de gerenoveerde gebouwen collectieve verwarming met zonnecollectoren en satellietboilers. Deze extra investering komt volledig ten goede voor de energiefactuur van de bewoners. Deze installatie warmt een deel van het warm water op door zonne-energie. Satellietboilers stellen de bewoners in staat het energieverbruik toch individueel te regelen ondanks het collectieve verwarmingssysteem per blok. Bovendien is het mogelijk om energieverbruik vanop afstand te volgen, waardoor Woonpunt Mechelen de huurder kan informeren wanneer het verbruik te hoog wordt.

 

De gebouwen kregen een moderne en speelse uitstraling. De gelijkvloerse appartementen met 1 of 2 slaapkamers, kregen allemaal een voordeur die grenst aan het openbaar domein, waardoor ze allemaal een open voortuin krijgen. De lange brede gang op het gelijkvloers werd daardoor overbodig en bleek de ideale plaats te zijn om de appartementen te verruimen.

 

Voor een aantal appartementen op de eerste verdieping koos Woonpunt Mechelen voor duplexen met de slaapkamers beneden en de leefruimte boven. Zo gingen ze mogelijke storende geluiden voor de bewoners van de appartementen op het gelijkvloers optimaal tegen. Bovendien kregen de bewoners een zeer ruim dakterras.

 

HERAANLEG OPENBAAR DOMEIN

Op korte termijn pakt de stad Mechelen ook het openbaar domein rond de gebouwen volledig aan. Zodat zowel de complexen als de publieke ruimte in een nieuw jasje steken.

 

Tekst: Ellen De Smet, medewerker communicatie
Foto's: Woonpunt Mechelen