PROJECT IN DE KIJKER: BUNDERHOF IN HAASDONK

 

WONEN AAN EEN ERF MET WADI

 

In Haasdonk, een landelijke deelgemeente van Beveren, realiseerde de Waasse Landmaatschappij 11 nieuwe sociale koopwoningen. Het woonerf sluit aan op een bestaande verkaveling aan de rand van de dorpskom. Het geeft meteen een gevoel van rust en openheid.  

 

 

 


De wijk Bunderhof behoorde tot de historische reservegronden van de Waasse Landmaatschappij. Een hele tijd voordien was de site al het voorwerp van een uitgebreid archeologisch onderzoek, een verkavelingsontwerp en ontwerp voor de openbare ruimte door het studiebureau BVP uit Destelbergen. Zo waren de wegenis- en infrastructuurwerken van dit project al afgerond voordat de bouw van de 11 woningen startte. Goossens & Partners - architecten en ingenieurs uit Sint-Niklaas stond in voor het ontwerp en de stabiliteitsstudie van de woningen. “Initieel was het de bedoeling om één langgerekt bouwblok te realiseren met daarachter ruime private tuinen”, vertelt architect Vincent Goossens. “Als je de verkaveling binnenrijdt, is de achterste bouwlijn dan het eerste wat je ziet. Het zou jammer zijn geweest mocht je zo plots op een dichte muur van huizen botsen.”

 

Met een wadi blijft de lokale grondwaterstand op peil.
 

COLLECTIEVE EN PRIVATE OPEN RUIMTE

 

In plaats van de aaneengeschakelde rijbebouwing koos Goossens & Partners ervoor om de lange huizenrij uit elkaar te trekken in drie evenwaardige woonvolumes van drie tot vier woningen. Eén volume staat haaks opgesteld op de twee andere waarbij twee volumes met telkens vier woningen zich nu in een hoekopstelling scharen rond een collectief voorerf. Elke woning beschikt bovendien nog over een kleine private tuin met terras. 

 

 

“Die publieke zone is niet alleen voor de directe bewoners aangenaam, ze betekent tegelijk een meerwaarde voor de hele wijk die verder niet over bruikbare gemeenschappelijke buitenruimte beschikt”, vertelt Vincent Goossens. “Het draagt bij tot de sociale interactie en cohesie binnen een buurt.” 

 

Centraal op het erf bevindt zich een kleine verharde zone met pergolastructuur en zitplaatsen, aansluitend is er een overdekte staanplaats voor fietsen. Ook is er een grasveldje met jonge boomaanplantingen en enkele speeltoestellen. Achteraan loopt het grasveld uit in eenzogenaamde wadi of kom die al het overtollige hemelwater opvangt. Met een wadi vloeit proper water niet onnodig via de riolering naar rioolwaterzuiveringsinstallaties en blijft de lokale grondwaterstand op peil. 

 

GEVARIEERD WONINGAANBOD

 

Het woningaanbod kent verschillende perceelbreedtes en bouwhoogtes en is gevarieerd met woningen van twee tot vier slaapkamers. De grotere 4-slaapkamertypes hebben extra kinderkamers op een tweede verdieping onder het dak. Alle woningen zijn doorzonwoningen met opengewerkte keukens. Een hoog daklicht boven de trappartij brengt het licht overvloedig binnen tot in het hart van de woningen. Grote raampartijen aan de voor- en achterzijde verlenen deze compact opgevatte woningen een genereus ruimtegevoel. 

 

ENERGIEZUINIG WONEN 

 

De compactheid van de volumes zorgt voor een beperking van de buitenschil en dus van materiaal en warmteverliesoppervlakte op energetisch vlak. In combinatie met goede prestaties op het vlak van de luchtdichtheid en isolatie, ventilatie en het gebruik van hernieuwbare energie middels de zonneboilers levert dit energiezuinige woningen op.  

 

 

De opdracht werd gegund aan aannemingsbedrijf Recon Bouw, die de werken uitvoerde voor een eindbedrag van 1.647.182 euro, gemiddeld net geen 150.000 euro per woning. In januari 2017 werden de bouwwerken aangevat om voorlopig te worden opgeleverd in maart 2018. Samen met de prijs voor het grondaandeel, de studiekosten, btw en beheersvergoeding lagen de verkoopprijzen tussen 210.000 en 245.000 euro per woning. Een betaalbare prijs voor energiezuinige nieuwbouwwoningen met twee tot vier slaapkamers.  
 

 

Meer informatie?
www.waasselandmaatschappij.be

 

 

Tekst: Wouter Bosman, bouwdeskundige
Foto's: Goossens & Partners