Woonwoord 50 - herfst 2019

artikelafbeelding

Cordium kiest voor innovatie

De sociale huisvestingsmaatschappij Cordium trok bij haar project in Kuringen de kaart van innovatie: ze koos ervoor om de woningen te verwarmen via een gemeenschappelijk warmtenet in plaats van met individuele verwarmingsinstallaties. Wat is zo’n warmtenet en hoe werkt het? Woonwoord legde zijn oor te luisteren bij Alain Bielen, directeur van Cordium en Frank Louwet, architect bij Cordium en bezieler van het project.
artikelafbeelding

Haute-couturerenovatie van erfgoedwoningen

In 1964 bouwde De Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen een nieuwe tuinwijk van 40 woningen in de Guido Gezellestraat in Eeklo. Met hun strakke vormgeving, platte daken en kleurrijke compositie van deuren raampanelen oogden deze woningen fris en uitgesproken modern voor hun tijd. In 2009 werd de wijk als representatief geheel opgenomen in de inventaris Onroerend Erfgoed.
artikelafbeelding

Als elk voorwerp een emotionele waarde krijgt

Er zijn huurders die letterlijk alles bijhouden, mensen die op gevaar van eigen leven in een kledingcontainer kruipen om er oude kleding uit te halen. Het kan maar eens van pas komen. Dit is verzamelwoede of hoarding. Woonwoord sprak met psychiatrisch verpleegster Marita Steegen. Zij volgde in Nederland een gespecialiseerde opleiding over verzamelwoede, sinds kort erkend als een psychische aandoening.
artikelafbeelding

Vereenvoudiging van de sociale huurwetgeving

Op 1 januari 2020 wijzigen de Vlaamse Wooncode en het Kaderbesluit Sociale Huur. De Vlaamse Regering wil met deze wijziging de sociale huurwetgeving vereenvoudigen en de lokale autonomie verhogen.Bram Helsen, raadgever sociale huur bij de VMSW, legt uit wat er precies verandert.
artikelafbeelding

Vijf vragen aan Eric Vos, nieuwe directeur van Huurpunt

Sociaal wonen aanbieden is essentieel voor een solidaire en warme samenleving en moet blijvend gericht zijn op de mensen met de grootste woonnood.
artikelafbeelding

Nieuw schattingsmodel voor de marktwaarde van huurwoningen

Vanaf 1 januari 2020 zal de nieuwe sociale huurschatter de marktwaarde van een sociale huurwoning bepalen. Het online rekenmodel zal de notaris vervangen bij het in kaart brengen van de marktwaarde van alle sociale huurwoningen in Vlaanderen.
artikelafbeelding

Dit was de sociaal wonendag

Op 13 oktober 2019 organiseerden de VMSW, VVH en 40 sociale huisvestingsmaatschappijen de Sociaal Wonendag. De deuren van 50 duurzame, innovatieve projecten en erfgoedpareltjes gingen open voor het grote publiek. Bedankt aan alle bezoekers die samen met ons 100 jaar sociaal wonen kwamen vieren!
artikelafbeelding

Elke tuin telt

Op een vroege ochtend, begin maart, ging Ahmed de deur uit. Vandaag start hij als deelnemer aan het nieuwe project ‘Elke tuin telt’ van SVK Regio Roeselare. Ahmed zal gedurende vier maanden meewerken aan het onderhoud van de tuinen van andere huurders van het SVK. Woonwoord sprak met enkele medewerkers van SVK Regio Roeselare over het project en ontdekte dat ‘Elke tuin telt’ floreert.
artikelafbeelding

100 jaar oude Tuinwijk in Willebroek volledig vernieuwd

Volkshuisvesting Willebroek vierde het honderdjarige bestaan van de Tuinwijk met de inhuldiging van zeventig nieuwe woningen. Samen met de heraanleg van de omgeving, maken deze woningen de facelift van de Tuinwijk compleet.
artikelafbeelding

Flexwonen in Nederland

In Nederland is er een groot tekort aan woningen. Door de grote instroom van asielzoekers een paar jaar geleden werd het tekort nog groter. Nu is die instroom minder, maar komen andere groepen binnen, zoals arbeidsmigranten uit Oost-Europa, kenniswerkers en buitenlandse studenten. Platform31 ging op onderzoek en kwam tot de conclusie dat flexwonen het aanbod op de woningmarkt kan vergroten voor wie snel en tijdelijk een woning zoekt. Zowel woningcorporaties als commerciële partijen in Nederland springen op deze kar. Frank Wassenberg, senior projectleider wonen van Platform31, gaf ons meer tekst en uitleg over flexwonen in Nederland.
artikelafbeelding

Hoe ga je als organisatie om met diversiteit?

Burgers aanspreken in onze diverse samenleving van vandaag vergt meer van organisaties dan vroeger. Hoe krijg je meer voeling met die diversiteit? Ingrid Tiggelovend schreef een boek over verbindende diversiteitscommunicatie. Woonwoord bundelt enkele van Ingrids basistips.
artikelafbeelding

Onze kinderen spelen weer buiten, zoals wij vroeger deden

Sinds drie maanden wonen Kristof en Sally met hun kinderen in een ruime gelijkvloerse aangepaste woning met tuin in de Clementwijk in Sint-Niklaas. De Waasse Landmaatschappij bouwde hier acht gestapelde koopwoningen in een woonwijk die in verschillende bouwfases wordt ontwikkeld. Het is een autoluwe woonwijk waar fietsers en voetgangers voorrang krijgen. Sally en Kristof zijn aangenaam verrast en stellen tot hun grote vreugde vast dat hun kinderen Lisa, Noah en Sophie er naar hartenlust buiten spelen.