Woonwoord 52 - lente 2020

artikelafbeelding

Binnenkijken in een tiny house

Een opkomende trend in het woonlandschap zijn de tiny houses, letterlijk mini- of microhuisjes. In Schaffen staat er zo eentje. Woonwoord ging op bezoek bij Miet Vanhassel, die haar eigen tiny house liet bouwen en er sinds 1 augustus woont.
artikelafbeelding

Het leven zoals het is in vier sociale wijken

Architectuurwijzer (AW) en de provincie Limburg sloegen de handen in elkaar voor een bijzonder onderzoek in vier Limburgse wijken. Volgens hen was er nood aan een frisse kijk op sociale huisvesting die de relatie blootlegt tussen het alledaagse leven van de bewoners in de wijk en de concrete inrichting van de gebouwen en de omgeving.
artikelafbeelding

AFWIJKINGSCOMMISSIE & KWALITEITSKAMER

Sinds 1 januari 2018 bestaat de afwijkingscommissie en op 10 mei 2019 ging de kwaliteitskamer van start. Wat doen ze?
artikelafbeelding

Kerkgebouw ingewijd tot sociale woningen

Schoolgebouwen, gemeentehuizen, kloosters, vierkanthoeves, kazernes, rusthuizen, … allemaal zijn ze al eens herbestemd tot sociale woningen. Een kerkgebouw was hier nog niet bij. Met de herbestemming van de Sint-Janskerk zorgt De Molse Bouwmaatschappij voor een primeur in Vlaanderen.
artikelafbeelding

Ruimtemakers over woonbeleid

Om te wonen, heb je ruimte nodig. Helaas sprongen we in het verleden daar te kwistig mee om en slagen we er (nog) niet in om het tij te keren. Daarom vroegen we An Rekkers, directeur van de Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP vzw), naar haar visie op sociaal wonen in de ruimtelijke planning.
artikelafbeelding

“Iedereen staat altijd klaar om een handje te helpen, ook de jonge gasten”

Al vijftig jaar wonen Jos en Jeanne in de Rozenwijk - nu Pioenroos - in Tielen (Kasterlee). Vier jaar geleden verhuisden ze van een grote gezinswoning naar een gelijkvloers appartement in dezelfde wijk. DE ARK realiseerde er een grootschalige herontwikkeling van de modernistische wijk uit de jaren 60. Er zijn in totaal 84 nieuwe woningen en appartementen, een mix van huur- en koopwoningen, met veel aandacht voor open ruimte en groen.
artikelafbeelding

Gedragenheid door cocreatie

De Noorderkempen betrok al haar personeelsleden bij de opmaak van een ambitieus strategisch plan. De Visitatieraad benoemde dit project als een goede praktijk, een interessant project dat andere SHM’s kan inspireren. Mieke Dereymaeker, kwaliteitsmanager en Jan Van Hoeymissen, directeur, lichten hun aanpak toe.
artikelafbeelding

Financieel beheer bij SVK Zuid-Oost-Vlaanderen

Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen vierde haar twintigste verjaardag in een optimale sfeer. En daar is alle reden toe. Het SVK legde de afgelopen jaren een opgemerkt traject af. Het evolueerde van een vzw die vocht tegen financiële moeilijkheden naar een frontrunner in de sector. Woonwoord sprak met Jonas De Vlieger, algemeen directeur, over die transitie.
artikelafbeelding

Vijf vragen aan Helmer Rooze

“We moeten samen met de sector een evenwicht tussen regelgeving en verantwoordelijkheid vinden.”
artikelafbeelding

Omgaan met verandering

Verandering is troef tegenwoordig. Ook de sector van sociaal wonen kent haar deel. Verandering is vaak een bron van kopzorgen en onbehagen. Daarom geven we enkele tips om ze zonder kleerscheuren door te komen.