Woonwoord 53 zomer 2020

artikelafbeelding

Sociaal wonen tijdens de coronacrisis

Sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren sloten dan wel tijdelijk de deuren van hun kantoor, ze bleven tijdens de coronacrisis allerminst bij de pakken zitten. Welke initiatieven namen ze voor hun huurders? Woonwoord zocht het uit, weliswaar op veilige afstand.
artikelafbeelding

Den Tir: een schot in de roos met CBO

Den Tir, zo heette een voormalige schietstand in Assebroek in de volksmond. De site vormde al jaren een kankerplek en maakt nu plaats voor een autovrij binnengebied met 84 sociale appartementen voor de Brugse Maatschappij voor Huisvesting.
artikelafbeelding

Publieke ruimte na corona

De coronacrisis heeft een zware impact op het gebruik van publieke ruimte. Autosnelwegen blijven leeg, speelpleintjes worden gesloten en parken kennen een ongeziene aantrekkingskracht. Zal dit blijvende gevolgen hebben? Woonwoord vroeg het aan Jan Vilain (infopunt Publieke Ruimte), Kristiaan Borret (Bouwmeester Brussel) en Laure De Vroey (BOS+).
artikelafbeelding

Al spelend een luisterend oor

De taak van een jeugdwelzijnswerker gaat veel verder dan jongeren een leuke woensdag-namiddag bezorgen. Hun titel zegt het al: het welzijn van de jeugd staat centraal in hun werk. Een blik achter de schermen van het jeugdwelzijnswerk in Turnhout, Antwerpen en Genk.
artikelafbeelding

Digitalisering in de bouwsector

De digitalisering breekt door in de bouwsector. Hogeschool PXL wil samen met Vlaamse ondernemingen en non-profitorganisaties de digitale mogelijkheden bij onderhoud verder verkennen en aanmoedigen. Woonwoord sprak met PXL-onderzoeker Adriën Buteneers.
artikelafbeelding

De wijk als motor voor een beter klimaat

Het Departement Omgeving lanceert in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Energieagentschap een projectoproep ‘Klimaatwijken’. Ook sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen deelnemen. Wat begrijpen we juist onder een klimaatwijk en hoe verloopt de oproep in de praktijk?
artikelafbeelding

Renovatienood in Vlaanderen

Steunpunt Wonen onderzocht hoeveel renovatienood er voor alle woningen in Vlaanderen is. Daarbij maakten ze een inschatting van de renovatiekost en brachten ze drempels die renovatie bemoeilijken in kaart.
artikelafbeelding

Vijf vragen aan Joris Deleenheer

"Sociale huisvesting kan een belangrijke rol spelen in gebiedsgerichte ontwikkelingen, vanuit een sociale insteek."
artikelafbeelding

Strategieën voor infrastructuurcommunicatie

Hoe communiceer je over een infrastructuur- of bouwproject dat zich dicht bij de burger afspeelt? Iedereen vindt het project belangrijk, maar niemand wil er hinder van ondervinden. In het boek ‘Laat ons zeggen dat het (de) shit wordt’ bundelt Bart Derison van Connect praktische tips vanuit zijn jarenlange ervaring met maatschappelijke projecten.
artikelafbeelding

"Dit is voor ons de perfecte woning!"

Bijna anderhalf jaar woont Karen met haar 8-jarig zoontje Iben in Anzegem. Nadat hun vorige woning op de private huurmarkt onbewoonbaar verklaard werd, konden ze snel terecht in een sociale huurwoning van CVBA Mijn Huis. Die realiseerde in februari vorig jaar 34 nieuwe huurwoningen op de site. Karen: “We hebben heel veel geluk gehad en zijn superblij met onze nieuwe thuis.”