Woonwoord 54 herfst 2020

artikelafbeelding

Op bezoek in de Gentse leefstraten en -tuinen

De leefstraten zijn al enkele jaren een vaste waarde in de stad Gent. De bewoners en de stad zetten zich jaarlijks in om verschillende straten om te toveren naar plekken voor spel en ontmoeting. En met succes. Ondertussen zijn er zelfs drie leeftuinen.
artikelafbeelding

Naar een woonmaatschappij in Mechelen

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) een woonactor vormen met maar een speler per gemeente: de woonmaatschappij. In Mechelen sprongen Woonpunt Mechelen en SVK Mechelen eind 2019 al samen in het bad richting een fusie.
artikelafbeelding

CBO-procedure

Via de jaarlijkse CBO-procedure (Constructieve Benadering Overheidsopdrachten) zet de VMSW extra in op publiek- private samenwerking voor de realisatie van sociale woningbouw. Dit jaar publiceerde de VMSW de 14de editie van de CBO-procedure al op 1 oktober via e-Procurement.
artikelafbeelding

Nieuw leven geblazen in leegstaand rusthuis in Sinaai

Het OCMW en de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting werkten samen om een oud rusthuis nieuw leven in te blazen. Het werd verbouwd tot 24 sociale huurappartementen. Een groot deel van de gelijkvloerse verdieping is een antennepunt en lokaal dienstencentrum van Zorgpunt Waasland.
artikelafbeelding

Van bloemrijke graslanden tot fruitgaard

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de landschappelijke inrichting en de plantenkeuze in de publieke ruimte aan mode onderhevig is. Maar, dat de buxus en de gemillimeterde gazon plaatsmaken voor vlinderstruiken en bloemenweides, is meer dan een trend. Landschapsarchitect Tine Daems legt uit waarom.
artikelafbeelding

“Het is hier zeer rustig en het appartement is piekfijn afgewerkt!”

Ruim anderhalf jaar wonen Ludo Sleeckx en Jeannine Frederickx in hun appartement in de Mahatma Gandhiwijk in Mechelen. Ze zijn allebei op pensioen. Toen hun kinderen het ouderlijk huis verlieten, verhuisden ze naar een appartement van Woonpunt Mechelen. Recent verhuisden ze naar dit nieuwbouwappartement door de renovatiewerken in de wijk.
artikelafbeelding

Naar één overheidsagentschap voor wonen

Onze organisatie, de VMSW, en het agentschap Wonen- Vlaanderen moeten tegen 1 januari 2023 een agentschap voor wonen vormen. Hoe we deze fusie op Vlaams niveau uitwerken en wat dit betekent voor de sector sociaal wonen, vroegen we aan de leidend ambtenaren van beide organisaties, Ben Forier en Helmer Rooze.
artikelafbeelding

Maak kennis met de laureaten (deel 1)

De Meesterproef 2019 van de Vlaamse Bouwmeester stelde het thema sociaal wonen centraal. Het Team Vlaams Bouwmeester wil zo, samen met de VMSW en koepelorganisatie VVH, jonge architecten de kans bieden om een publieke opdracht te realiseren. In twee opeenvolgende Woonwoordedities maak je kennis met de laureaten.
artikelafbeelding

Vijf vragen aan Sien Winters

“Sociale woningen zijn een heel belangrijke schakel in een geïntegreerd sociaal en ruimtelijk beleid.”
artikelafbeelding

Op weg naar een strategisch plan voor sociaal wonen

Tegen 2050 moet elke woning klimaatneutraal zijn. De sociale huisvestingsmaatschappijen en de VMSW willen daarom een langetermijnstrategie uitwerken om deze klimaatdoelstelling 2050 te realiseren. Waar staan we, waar moeten we naartoe en hoe geraken we daar? Voer voor een ambitieus debat.