VOOR & NA 

 

Nieuw leven geblazen in leegstaand rusthuis in Sinaai  


Het OCMW en de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting werkten samen om een oud rusthuis nieuw leven in te blazen. Het werd verbouwd tot 24 sociale huurappartementen. Een groot deel van de gelijkvloerse verdieping is een antennepunt en lokaal dienstencentrum van Zorgpunt Waasland.  

 

Het voormalige OCMW-rusthuis Sint-Katherina aan de Vleeshouwersstraat in Sinaai, een deelgemeente van Sint- Niklaas, stond al twee jaar leeg. De Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting (SNMH) kon de grond en het gebouw in erfpacht nemen voor 40 jaar. Dit betekent voor de SNMH een aanzienlijke besparing omdat ze niet moet aankopen. Voor het OCMW is er een alternatief woonaanbod na het verdwijnen van haar rusthuis. Tegelijk komt er een dienstenaanbod bij. Een win-winsituatie waarbij elke partner zich kan focussen op haar kerntaak, wonen en welzijn.  

 

Het project past in een ruimere ontwikkeling van de site Ter Beke op de OCMW-gronden rond het rusthuis. Hier wordt momenteel een nieuwe verkaveling met 66 woningen gepland, zodat ook andere inwoners de kans krijgen om op een betaalbare manier een eigen stek in Sinaai te verwerven. De site zal worden ontwikkeld tot een aangenaam groen ontsloten gebied met plaats voor sport en ontspanning, aansluitend op de herinrichting van Sinaaidorp.  

 

Vooraanzicht OCMW-rusthuis SintKatherina voor de verbouwing.

OCMW-rusthuis Sint-Katherina in Sinaai voor de verbouwing.

 

 

Volledige make-over 

 

Het architectenbureau 3D-architecten uit Melsele stond in voor het ontwerp van de volledige make-over van het rusthuis. Het bestaande gebouw werd volledig uitgekleed tot op de draagstructuur: alle ramen en niet-dragende binnenmuren gingen eruit en het bestaande parament werd weggenomen. Door het gebouw te voorzien van een volledig nieuwe buitenschil – gevelisolatie en nieuwe bakstenen gevel –, beantwoordt het aan de EPB-eisen voor nieuwbouw. Het E-peil is E60. Het eindresultaat oogt dan ook als een hedendaags volledig nieuw gebouw: een eenvoudig bakstenen volume waar omkaderingen van buitenschrijnwerk en een luifel boven de inkom zorgen voor de nodige accenten. 

 

30 appartementen 

 

In het bestaande gebouw kwamen er 3 appartementen op de benedenverdieping en telkens 5 appartementen op de drie verdiepingen erboven. Dit zijn in totaal 24 appartementen waarvan 6 met 2 slaapkamers en 18 met een slaapkamer. Achttien appartementen zijn prioritair bestemd voor een doelgroep van senioren. 

 

Aan het bestaande gebouw bouwde SNMH een nieuwbouw, waardoor er nog eens 6 aangepaste appartementen voor rolstoelgebruikers zijn. SNMH zal deze toewijzen aan personen met een handicap. Ook is er in dit nieuwe gebouw een polyvalente ruimte op de gelijkvloerse verdieping. In een apart met hout bekleed paviljoen is een fietsenstalling voorzien; de diftar-containers voor het huisvuil staan opgesteld op een verharde oppervlakte. 

 

Vooraanzicht OCMW-rusthuis Sint-Katherina na de verbouwing.

OCMW-rusthuis Sint-Katherina in Sinaai na de verbouwing tot 24 sociale huurappartementen.

 

 

Wonen en welzijn hand in hand 

 

Alle bewoners kunnen gebruikmaken van de diensten van Zorgpunt Waasland aanwezig in het gebouw. In het dienstencentrum kunnen ook (oudere) bewoners uit Sinaai terecht voor informatie en advies rond thuiszorg, warme maaltijden (keuken), een bad en douche en een ganse waaier aan activiteiten. Het lage dwarsvolume voorziet nog in een aantal ondersteunende voorzieningen zoals een kapsalon. Het dienstencentrum wil zo oudere bewoners helpen om langer in het hun vertrouwde Sinaai te kunnen blijven wonen. 

 

Het activiteitenaanbod van De Schutterij, genoemd naar een vroegere schietstand op deze plek, gaat van het organiseren van kaart- en spelnamiddagen, wandeltochten, een handwerkcafé, tot andere culturele en sociale activiteiten. Zij zijn toegankelijk voor jong en oud uit de buurt. Hiermee is er nieuw leven op de site van het vroegere rusthuis. 

 

Achtergevel OCMW-rusthuis Sint-Katherina na de verbouwing.

OCMW-rusthuis Sint-Katherina in Sinaai na de verbouwing tot 24 sociale huurappartementen.

 

 

Kostprijs 

 

De werken werden uitgevoerd door Recon Bouw uit Maldegem voor een bestelbedrag van 2.588.072 euro. Het eindbedrag bedroeg 2.985.187 euro, waarvan een kleine 600.000 euro voor het dienstencentrum en circa 100.000 euro per appartement. De bouwkosten bleven zo onder 88% van het financieringsplafond FS3 voor nieuwbouw.  

 

Tekst: Wouter Bosmans, deskundige energie en bouwtechniek 
Foto’s: SNMH en Jan Loeman