INSPIRATIEBOEK SOCIAAL WONEN

 

Een (t)huis voor iedereen   

 

In maart 2021 verschijnt het boek ‘Iedereen een (t)huis – inspiratieboek sociaal wonen’ bij uitgeverij Politeia. Nu sociaal wonen 100 jaar bestaat, is dit het ideale moment om heel wat sociale woonpareltjes in de kijker te zetten. We geven je alvast inkijk in een van de reportages, namelijk het klooster Emelgem van De Mandel.

 

Een voormalig klooster in Izegem werd volledig gesloopt en omgebouwd tot een woonproject met sociale huurwoningen en assistentiewoningen. Twaalf appartementen zijn voorbehouden voor mensen met een zware lichamelijke beperking. Dankzij de juiste ondersteuning wonen ze zelfstandig in een unieke setting.  

 

Sfeerbeeld van het sociaal woonproject vanuit de hoogte

 

 

De nonnetjes... Ze zijn er niet meer. Hoewel het oude gebouw werd afgebroken, voel je hier de kloostersfeer van weleer. Je kan wandelen door de gaanderijen, verpozen op het binnenplein en genieten van het groen. De structuur, dat typische vierkante klooster-patroon bleef in het ontwerpmodel bewaard. Ook de gevel werd met respect voor het origineel opnieuw opgetrokken en loopt losjes over in die van de aanpalende school.  

 

Sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel kocht het oude klooster en het bijhorende park. In een samenwerking met de stad Izegem, ADO Icarus en de VMSW ging dit bijzondere bouwproject in 2015 van start. Twee jaar later leverde dat veertig appartementen op.  

 

Op de veertig appartementen telt dit sociale woonproject twaalf ADL-appartementen. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen hier 24u op 24 de assistentie van ADO Icarus vzw inschakelen.    

 

Sfeerbeeld van het sociaal woonproject in Izegem

 

 

Meer weten over dit project of een van 18 andere projecten?  
Koop het inspiratieboek sociaal wonen via www.politeia.be (ISBN-nummer: 978-2-509-03859-3).
Kostprijs is 26 euro (exclusief verzendingskosten).  

 

Cover van het inspiratieboek sociaal wonen - een (t)huis voor iedereen

 

 

 

Hoe wonen Annelies en Stijn in het voormalig klooster Emelgem?  

 

Annelies Martens (38) en Stijn Hoorelbeke (35) huren in Emelgem een appartement met drie slaapkamers op het gelijkvloers. Ze doen een beroep op de assistentie van ADO Icarus.   

 

Portretfoto van twee mindervalide bewoners

 

 

Zeldzaam  

 

Annelies: “Ik heb een bindweefselziekte, Stijn een spierziekte. Projecten als deze, met aangepaste woningen en 24/24-assistentie, zijn zeldzaam in België. Dit appartement huren we dus vooral voor het project. Zonder ADL-assistentie zou zelfstandig wonen als getrouwd koppel voor ons niet mogelijk zijn.”  

 

Geruststelling  

 

Stijn: “Voor onze ouders is het een geruststelling dat we niet van hen afhankelijk zijn. Ze willen nog graag de zorg opnemen, maar door dit project is dat niet langer noodzakelijk.”  

 

Annelies: “Pas op, ze doen nog altijd heel veel voor ons. Maar hier kunnen ze dus gewoon op bezoek komen zonder te poetsen of te koken. Dat vind ik heel belangrijk.”  

 

Instructies  

 

Stijn: “De assistenten zijn onze armen en benen, wordt wel eens gezegd. Maar eigenlijk klopt dat ook: wij geven instructies en zij voeren uit.  We kunnen hier zelf ons leven inrichten. Als we om 3u ’s nachts willen gaan slapen... dan kan dat. Er is niemand die ons zegt: ‘je zou beter dit of dat…’ Soms zijn er wel wachttijden natuurlijk. Al blijven die binnen de perken.”  

 

Samen  

 

Annelies: “Onze favoriete plek is het terras. Al is het puzzelen om er met twee elektrische rolstoelen naast elkaar te zitten. Dat is het enige minpunt. We zijn fervente lezers en daar genieten we van de rust en privacy.”  

 

 

Tekst: Bert Goessens, Bold & Pepper, en Lieselot Laureyns, directeur communicatie en beleid 
Foto’s: Lander Loeckx 

In het boek:

  • brengen we 1734 huur- en 210 koopwoningen. 
  • is één project gebouwd op de crypte van de bijna zaligverklaarde moeder-overste Martha Vandenputte. 
  • voelt de nieuwe woning van An, die al 20 jaar in een rolstoel zit, aan als een paleis. Dat zorgt voor een ontroerende ontmoeting met directeur Catherine Vincent. 
  • is de uitvoeringstermijn van de woningen in Genk gehalveerd: van 700 naar 350 kalenderdagen. 
  • interviewden we Leo die al 64 jaar op Luchtbal woont, zijn vader werd er 100 jaar en zijn twee kinderen wonen ook in de wijk: echte Luchtbalianen. 
  • loopt er een paard langs de woningen in de wijk Stockheim. 
  • verhuisde Antoine ook zijn 70 jaar oude Mariabeeld mee naar het Ursulinenklooster. 
  • interviewden we Nathalia en Yevhen samen met hun kersverse baby van 1 maand oud.
  • lijkt er wel een war on data in een Limburgs project. 
  • zal in het project Molensite elke oorspronkelijke geklasseerde kassei weer worden opgegraven om opnieuw dienst te doen.