artikelafbeelding

Bouwen aan een inclusief woonproject

“Iedereen kan in zijn eigen omgeving blijven wonen. Dat maakt van Het Zavelhuis – Het Molenhuis een prachtig inclusief woonproject”, zegt Katrien Staessens, voorzitter van vzw Het Zavelhuis, een ouderproject voor mensen met autisme en/of een mentale beperking. Samen met Mario Vanhaeren, directeur van Oostrem, een integrale woonorganisatie voor mensen met een beperking, en Anja Schoeters, directeur van Volkswoningbouw, vertelt ze over het project.
artikelafbeelding

Samenwerken tegen frictieleegstand

De sociale woninghuurmarkt is voortdurend in beweging. Mensen verhuizen om tal van redenen. Ze kopen een woning, vinden een partner, zoeken andere oorden op of wonen te klein door gezinsuitbreiding. Door die continue verandering kan er leegstand ontstaan. Er zijn twee soorten leegstand: structurele leegstand en frictieleegstand.
artikelafbeelding

Design & Insulate

De VMSW lanceerde in 2020 een Design & Insulate- procedure voor het versneld renoveren en isoleren van daken. Sinds 15 december 2020 kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) deelopdrachten binnen deze raamovereenkomsten bestellen en treden zij onmiddellijk op als bouwheer.
artikelafbeelding

Van breigoedfabriek tot woonproject

Een verlaten bedrijfssite nabij het centrum van Kluisbergen-Berchem ruimde plaats voor een gemengd project met een mix van sociaal en privaat wonen. Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen realiseerde er 19 nieuwe sociale woningen. Samen met de gemeente zijn ze hiermee goed op weg om het bindend sociaal objectief te halen van 43 extra sociale woningen tegen 2023.
artikelafbeelding

Wonen met een lage ecologische voetafdruk

Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant willen via het Interreg North-West Europe Housing 4.0 Energy project een markt ontwikkelen voor kleinschalige, betaalbare en energiezuinige woningen door nieuwe digitale technologieën toe te passen. In Huldenberg bouwen ze zes energiezuinige pilootwoningen. We staken ons licht op bij twee partners in het project: Kamp C en sociaal verhuurkantoor SPIT.
artikelafbeelding

“Vooral de grote tuin en mooie veranda trokken ons meteen over de streep!”

Bijna drie jaar woont Dominique samen met haar dochter Jenna in een vrijstaande woning in het landelijke Buggenhout. Ze was al een tijdje ingeschreven op een wachtlijst toen ze plots van SVK Woonaksent een oproep kreeg dat er een huurwoning was vrijgekomen op vijf kilometer van haar deur. Toen is het heel snel gegaan: “Binnen de drie dagen besliste ik om hier te komen wonen”, aldus Dominique, “En ik heb er nog geen moment spijt van gehad.”
artikelafbeelding

Eerste ervaringen met Design & Build

In 2019 lanceerde de VMSW de nieuwe procedure Design & Build Vlaanderen. De VMSW stelt hierbij een ondernemer aan die sociale woningen ontwerpt én bouwt op percelen van de sociale woonactoren. WoonAnker Waas in Temse stak meteen van wal en ontwikkelt ondertussen al 55 nieuwe woningen via deze procedure. We polsen bij directeur Etienne Audenaert naar hun aanpak en eerste ervaringen.
artikelafbeelding

Online bewonersvergaderingen: zo kan het ook

Dat corona ons leerde improviseren is intussen wel duidelijk. Woonhaven Antwerpen en De Mandel probeerden de online bewonersvergadering uit. Hanne Mistiaen deed het bij De Mandel en Yves Covent bij Woonhaven. Het werd een boeiend Teamsgesprek.
artikelafbeelding

Vijf vragen aan Tom Raes

“Corona duwde ons nog eens met de neus op het belang van een kwalitatieve woonomgeving.”
artikelafbeelding

Uitdagingen en valkuilen onderzocht

Op 1 januari 2023 wordt in elke gemeente een woonmaatschappij actief. Tot dan wachten 89 sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en 48 sociale verhuurkantoren (SVK’s) de uitdagende taak om zichzelf als woonmaatschappij opnieuw uit te vinden. Woonwoord interviewde professor Steven Van Garsse, die de leiding had van een studie voor Woonplatform Limburg vzw over uitdagingen en valkuilen in het traject naar de woonmaatschappij.