artikelafbeelding

Leegstand aanpakken met tijdelijke woningen

Brussel telt ongeveer 1 miljoen m2 aan leegstaande kantoorgebouwen en tegelijkertijd is er een tekort aan betaalbare woningen. Met het innovatieve project WoonBox stelt Samenlevingsopbouw Brussel een oplossing voor. Hun tijdelijke houten dorp van acht modulaire woningen staat nu op de Cinoco-site in Molenbeek.
artikelafbeelding

Eerste telling dak- en thuisloosheid in stad Leuven

466. Dat is het aantal volwassenen die dak- of thuisloos zijn in de stad Leuven. Dat blijkt uit de grondige dak- en thuislozentelling die Leuven als eerste stad in Vlaanderen organiseerde. Die telling bracht ook andere aspecten in kaart, zoals hun gezondheidstoestand. De resultaten bevestigen de nood aan een gediversifeerd beleid en sterken de stad om nog meer in te zetten op die problematiek.
artikelafbeelding

Veiligheid op werven

Veiligheid op bouwplaatsen blijft een permanent aandachtspunt. Terwijl de focus nu vooral op persoonlijke beschermingsmiddelen ligt, moet er meer aandacht uitgaan naar het uitschakelen van risico’s in de ontwerpfase en naar collectieve beschermingsmiddelen.
artikelafbeelding

Woonsite Elsbos in Dendermonde

Bouwmaatschappijen Volkswelzijn en de Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij van Dendermonde bouwen samen aan een grootschalige nieuwe woonsite voor zo’n 292 woningen in eerste fase. De infrastructuuraanleg is grotendeels voltooid en een eerste reeks koopwoningen werd op 2 september ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele.
artikelafbeelding

Van dure leegstaande woning naar een verhuurbaar warm nest

WarmNest vormt leegstaande woningen in Vlaams-Brabant om tot verhuurbare panden voor de sociale huurmarkt. Het project is een samenwerking tussen 3Wplus en Klimaatpunt. We vroegen projectmedewerkers Roel Vanhee, van 3Wplus, en An Verspecht, van Klimaatpunt, hoe het project van start ging en waar ze nu staan.
artikelafbeelding

“Ik heb hier een echte thuis gevonden”

Gaston reed met de bus in de toeristische sector. Hij was een echte snelheidsduivel en een fervente sporter. Tot een hersentumor zijn leven totaal veranderde. Intussen woont hij sinds een jaar in een woning van Sociaal Verhuurkantoor Webra in Asse. In het gebouw werden drie jaar geleden 21 appartementen verhuurd. De rest van het gebouw bestaat uit een medisch pedagogisch centrum waarin activiteiten worden aangeboden aan mensen met een verstandelijke beperking.
artikelafbeelding

Traject Klimaat 2050

De Vlaamse Klimaatstrategie noopt de sociale huisvestingsmaatschappijen tot actie. In de loop van de komende 30 jaar moeten ze ruim 145.000 woningen energiezuiniger maken. Dat zijn ongeveer 4.800 woningen per jaar. Eenvoudig is het niet, want er moet met veel factoren rekening worden gehouden.
artikelafbeelding

Een gedragen communicatieplan opstellen

Hoe kom je voor jouw organisatie tot een gedragen communicatieplan? En uit welke onderdelen bestaat zo’n plan? Die vragen stelden we aan Wil Michels, communicatie-expert en auteur van verschillende communicatieboeken. Hij zette tijdens een opleiding voor sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren enkele tips op een rij.
artikelafbeelding

Welkom in de wijk Brasel

DE ARK en gemeente Dessel vernieuwen samen de wijk Brasel. Die toekomstige wijk zie je stilaan verschijnen, maar nu al is Brasel een levendige buurt met geëngageerde, trotse bewoners.
artikelafbeelding

Herbronnen is half gewonnen

Anno 2021 wordt in Noordwest-Europa slechts 1% van alle bouwmaterialen hergebruikt. Ondanks de vele mogelijkheden tot technisch hergebruik worden ze nu vooral gerecycleerd, wat resulteert in een verhoogde milieubelasting en verlies aan intrinsieke waarde. We polsen bij Arne Vande Capelle van het Brusselse Rotor over de hernieuwde interesse in circulariteit en hoe dat kan toegepast worden in sociale woningbouw.