artikelafbeelding

Cordium betrekt zijn bewoners

De Limburgse sociale huisvestingsmaatschappij Cordium bouwt en beheert sociale woningen in Alken, Bilzen, Hoeselt, Hasselt en Kortessem. De organisatie heeft een groot hart voor zijn bewoners en draagt een correcte dienstverlening hoog in het vaandel. De bewoners betrekken is volgens hen dé manier om uitdagingen correct aan te gaan.
artikelafbeelding

Op pad met een woningcontroleur

Erwin Mertens is woningcontroleur bij Wonen-Vlaanderen. Woningcontroleurs gaan na of woningen voldoen aan de minimale woningkwaliteitsnormen uit de Vlaamse Codex Wonen (VCW). Zo’n controle of conformiteitsonderzoek is verplicht in een aantal wettelijk bepaalde situaties. Benieuwd wat zo’n controle inhoudt en hoe de procedure verloopt? Woonwoord ging een voormiddag met Erwin op pad.
artikelafbeelding

Nieuwe regels voor gasaansluitingen

Sinds 1 januari 2022 moet iedereen die een gasaansluiting plaatst, rekening houden met een nieuwe regelgeving. Veerle De Meulenaer en Emily Ampe leggen uit wat dat betekent voor de sociale woonsector en wat de alternatieven zijn.
artikelafbeelding

Van dokterswoning naar zes BEN-appartementen

Bouwkundig erfgoed en energiezuinigheid met elkaar verzoenen? Het is niet vanzelfsprekend. Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen ging de uitdaging aan en realiseerde zes BEN-appartementen in een voormalige dokterswoning uit het interbellum. Daarbij bleef het karaktervolle exterieur zo goed mogelijk bewaard.
artikelafbeelding

Sensibiliseren rond een gezond binnenmilieu

Heb je in november de campagneweek ‘Gezond Binnen’ gezien? Dan moeten we je niet meer overtuigen van het belang van een gezond binnenklimaat. De minibeurs van RSVK Waregem uit 2018 werd tijdens de campagne uitgelicht als een van de goede praktijken.
artikelafbeelding

Een pleidooi voor collectiever wonen

Het agentschap Onroerend Erfgoed start een nieuw tijdschrift. Ieder nummer van Momentum schuift een andere urgente maatschappelijke uitdaging naar voren waarin erfgoed een rol kan spelen. Het eerste nummer, waaraan ook de VMSW meewerkte, voert een pleidooi voor collectiever wonen als antwoord op de grote ruimtelijke vraagstukken op het vlak van klimaat, samenleven, vergrijzing, ecologie en circulariteit.
artikelafbeelding

Een online klantenportaal voor huurders

Maatschappelijke trends en corona dwingen ons om digitaler te zijn. Dat geldt ook voor de sociale huisvesting. Een mooi voorbeeld hiervan is het online klantenportaal van Nieuw Dak, waar huurders 24/7 terechtkunnen met meldingen, aanvragen en documenten.
artikelafbeelding

Gezocht: open deuren voor jonge architecten

Sociale woningbouw, het is misschien wel een van de meest pertinente en dankbare bouw- en ontwerpvraagstukken. Jonge architecten zijn vaak geïnteresseerd in een carrière in deze sector, maar hoe begin je daaraan? En hoe stellen bouwheren zich flexibel op om hen kansen te geven?
artikelafbeelding

“We wonen in een topbuurt!”

In hun ruime woning blijven, was geen optie meer voor Eddy en zijn vrouw Anna. Hij werkte zijn rug kapot, zij kon na een operatie geen trappen meer doen. Al snel kregen ze een meer kleinschalige huurwoning aangeboden.
artikelafbeelding

Welkom in de wijk Berkenhof

Ninove Welzijn bouwde de wijk Berkenhof in Ninove. De centrale straat van de wijk is een ontmoetingsplaats voor de bewoners.
artikelafbeelding

Buitenlandse eigendommen controleren

Huurders van een sociale woning moeten voldoen aan een onroerende bezitsvoorwaarde. Voor 41 landen kan een sociale verhuurder gebruikmaken van een raamovereenkomst die de VMSW sloot met 5 gespecialiseerde onderzoeksbureaus. Zij sporen buitenlandse eigendommen op. Wij vroegen Karen Lapiere, celverantwoordelijke huuradministratie en financiën bij SHM !Mpuls, naar hun eerste ervaringen.