artikelafbeelding

"Leegstandsbeheer gaat over ontzorgen"

Een gebouwencomplex laten leegstaan brengt vaak een heleboel zorgen met zich mee. SHM Woonhaven schakelt daar een leegstandsbeheerder voor in. Guy Verstraelen, Omar El Ouaâmari en Cathérine Lammineur leggen uit hoe dat werkt.
artikelafbeelding

Eén coherente woonpartner per gemeente

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor per werkingsgebied vormen. Dat traject is erg complex en vraagt juridisch en menselijk maatwerk. Tijd voor een stand van zaken, nu de 42 werkingsgebieden gekend zijn.
artikelafbeelding

Centraal inschrijvingsregister

De VMSW werkt aan het centraal inschrijvingsregister (CIR). Daarmee kunnen kandidaat-huurders zich vlot inschrijven voor een sociale huurwoning in Vlaanderen. Sara Van den Eynden vertelt ons meer over het CIR en wat dat betekent voor de woonactoren en de huurders.
artikelafbeelding

Van dorpsschool tot woonproject

Op de site van een oude dorpsschool in Tervant sloegen een koop- en huurmaatschappij de handen in elkaar voor een gemengd sociaal woonproject. De Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen bouwde zes sociale huurappartementen achter de karakteristieke gevels van het voormalige schoolgebouwtje. Op een achterin gelegen terrein bouwde koopmaatschappij Vooruitzien uit Beringen nog negen koopwoningen.
artikelafbeelding

Begeleid kamerwonen in de Ierlandlaan

In 2017 lanceerde de Vlaamse Regering een oproep voor experimentele woonvormen. Die gaf projecten die gemeenschappelijk en vernieuwend wonen stimuleren een flexibeler juridisch kader om op te starten. Wat betekende die proefomgeving voor de sociale huisvestingsmaatschappijen en hun huurders? Dat zochten we uit bij een van de projecten: het Co-Living huis in Zwevegem.
artikelafbeelding

"Ik was direct verkocht"

Het was een moeilijk afscheid van haar ruime huis, maar in september 2021 verhuisde Diane toch naar een gelijkvloers appartement in een kleinschalig nieuwbouwproject in Beerse. Na een eerste bezoek was ze meteen overtuigd.
artikelafbeelding

"Het aantal huurders in energiearmoede blijft stijgen"

Door de almaar stijgende energieprijzen is energiearmoede een brandend actueel thema. Sociale huurders vormen een kwetsbare groep die sterk vertegenwoordigd is in de jaarlijkse barometer van energieen waterarmoede van de Koning Boudewijnstichting. Woonwoord sprak erover met Pascale Taminiaux, senior projectcoördinator van het programma Sociale rechtvaardigheid en Armoede van de stichting.
artikelafbeelding

Private actoren betrekken bij sociale woningbouw

Met de eerste verhuur van appartementen op de site Broedershof in Eeklo rondde SVK Meetjesland in augustus 2021 het driejarige traject van SVK Pro af. We vroegen Ilse Baert, coördinator bij SVK Meetjesland, naar haar ervaringen en indrukken tijdens het traject.
artikelafbeelding

Welkom in de wijk Lolanden

De wijk Lolanden ligt in het rustige Kessel-Lo. In 2018 bouwde sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal deze wijk waar jong en oud kunnen samenkomen.
artikelafbeelding

Nieuwe prijsplafonds om sociaal wonen te financieren

De financiering van sociale huurprojecten werkt met prijsplafonds. Die worden berekend op maat van elk project via de zogeheten simulatietabel. Bouwen werd de laatste jaren flink duurder, het was dus hoog tijd voor een nieuwe update.