EXPERT LEGT UIT 

 

Centraal Inschrijvingsregister 

 

De VMSW werkt aan het centraal inschrijvingsregister (CIR). Daarmee kunnen kandidaat-huurders zich vlot inschrijven voor een sociale huurwoning in Vlaanderen. Sara Van den Eynden vertelt ons meer over het CIR en wat dat betekent voor de woonactoren en de huurders

 

 

Portretfoto van Sara Van den Eynden

Sara Van den Eynden, deskundige applicatiebeheer bij de VMSW 

 

 

Wat is CIR precies?

 

Het centraal inschrijvingsregister (CIR) verzamelt alle gegevens voor de inschrijving van kandidaat-huurders op één plek. Het is een digitaal loket waarop de burger zichzelf inschrijft. Vandaag moet een kandidaat daar nog voor binnenspringen bij een SVK- of SHM-kantoor binnen zijn regio. Dit zal binnenkort niet langer nodig zijn.

 

 

Hoe verloopt de procedure?

 

De burger moet zich aanmelden met zijn identiteitskaart, zodat het systeem meteen een aantal authentieke databanken met gegevens van andere Vlaamse overheidsdiensten kan bevragen. Die gegevens gebruikt het CIR om af te toetsen of de persoon in aanmerking komt voor een sociale woning. De burger kiest zelf de regio’s waarin hij wil wonen. Op basis daarvan krijgt hij een primaire en soms secundaire verhuurder aangeduid.

 

 

Wat zijn de voordelen voor de kandidaat-huurders?

 

Omdat de inschrijving gebeurt via een centraal platform, doorloop je maar één keer alle inschrijvingsvoorwaarden. Bovendien hoef je dankzij de koppeling met de databanken niet alle bewijsstukken zelf in te dienen. Op basis van je inschrijfkeuzes wordt er een primaire verhuurder aangesteld die verantwoordelijk is voor jouw dossier. De website is verder erg gebruiksvriendelijk: je kan je thuis inschrijven en op elk moment je dossier raadplegen. Je bent dus niet meer gebonden aan de openingsuren van de woonmaatschappij. Wie persoonlijke hulp krijgt, kan zich nog altijd inschrijven bij een lokale woonactor.

 

 

En voor de woonactoren?

 

Ook voor hen zijn er voordelen. Een deel van de doelgroep kan zichzelf inschrijven en bij inschrijvingen zonder uitzonderingen doorloopt het systeem automatisch enkele stappen: de kandidaat-huurder aanmaken, authentieke databanken consulteren, de betrokken verhuurders identificeren, hun dossier toekennen, ... Er blijven natuurlijk wel dossiers die geïnterpreteerd moeten worden of waar de kandidaat om hulp komt vragen. De VMSW zet in op een goede begeleiding en ondersteuning van de woonactoren wanneer ze het CIR gebruiken. 

 

 

Meer informatie?

cirinfo@vmsw.be 

 

Scan de QR-code en ontdek alles over het CIR in een duidelijke video 

 

QR-code  naar videofilmpje over het CIR

 

 

Tekst: Colet Goelen, stagiaire communicatie

Foto: Jan Loeman