ERVARINGEN MET SVK PRO 

 

Private actoren betrekken bij sociale woningbouw 

 

Met de eerste verhuur van appartementen op de site Broedershof in Eeklo rondde SVK Meetjesland in augustus 2021 het driejarige traject van SVK Pro af. We vroegen Ilse Baert, coördinator bij SVK Meetjesland, naar haar ervaringen en indrukken tijdens het traject.   

 

SVK Meetjesland is het enige sociaal verhuurkantoor uit de proefprocedure dat uiteindelijk met partner Inclusio een overeenkomst bereikte over de verhuur van woningen. Het eerste proeftraject van SVK Pro duurde ruim drie jaar: van de eerste oproep voor de behoeftebevraging in juni 2018 tot de eerste verhuur in augustus 2021. 

 

 

Waarom namen jullie deel aan SVK Pro? 

 

Ilse: “Voor ons SVK is nieuwbouw een meerwaarde. Zowel voor de uitbouw van onze portefeuille als voor de woningen die we in beheer hebben. Nieuwbouw levert ons de kwalitatieve woningen die we zoeken. Via de SVK Pro-procedure hadden we voor het eerst een wetgevend kader dat toeliet onze verwachtingen te verduidelijken aan potentiële geïnteresseerde ontwikkelaars. Tegelijk konden we hen garanderen dat het SVK de woningen zou verhuren eens ze opgeleverd zijn. In de toekomst zetten we daar graag nog meer op in, als dat mogelijk is.” 

 

“Het blijft een delicate oefening om er samen met de lokale besturen en de ontwikkelaar voor te zorgen dat we een mooie sociale mix realiseren. Ons werkingsgebied bestaat vooral uit gemeenten met een landelijk karakter. Je moet daar goed nadenken over de manier waarop je de woningen inplant. Een appartementsblok van 20 woningen of meer past niet noodzakelijk in zo’n omgeving. En je moet de wensen van de lokale besturen erkennen.” 

 

 

Foto van het Broedershof in Eeklo, met recent aangeplante boompjes op de voorgrond

Het Broedershof telt vijftien appartementen met één tot drie slaapkamers.

 

 

Zijn jullie eisen dan zo uitgesproken? 

 

“Wat we vragen is zeker niet uitzonderlijk, maar ons bestuur heeft wel een heel genuanceerd beeld van de kenmerken waar de woningen aan moeten voldoen. In vergaderingen heeft ons SVK die verwachtingen uitgelegd en verduidelijkt. Inclusio is daarmee aan de slag gegaan. We zaten niet onmiddellijk op dezelfde lijn, maar dat hoeft ook niet. Het was vooral de verdeling van de taken die horen bij het verhuren van woningen die voor discussie zorgde. We hebben een schikking gevonden waardoor onze samenwerking nu heel vlot verloopt.” 

 

 

Hoe ziet het project er nu uit? 

 

“Het Broedershof in Eeklo telt vijf appartementen met één slaapkamer, acht appartementen met twee slaapkamers en twee appartementen met drie slaapkamers, dicht bij een speeltuin. Het SVK verhuurt de appartementen voor bedragen tussen de 470 en 570 euro. Inclusio, de eigenaar, is van plan om na de afloop van de contracten binnen SVK Pro, nog verder te verhuren aan het SVK. Dat is mooi meegenomen, want in Inclusio hebben we een professionele partner gevonden.”  

 

 

“Een mooie sociale mix creëren, blijft een uitdaging.”  Het Broedershof telt vijftien appartementen met één tot drie slaapkamers.”

 

 

Wat waren de meevallers en de obstakels van de procedure? 

 

“De procedure is niet genoeg gericht op privé-initiatiefnemers die bijvoorbeeld een gebouw willen herinrichten tot een meergezinswoning. De verplichtingen in de procedure maken het de privé-eigenaar moeilijk om met bevriende aannemers te werken, omdat er strenge erkenningsvoorwaarden voor aannemers worden gehanteerd. Een tweede punt is de lengte van de procedure. Die voelde heel zwaar en vrij bureaucratisch aan.” 

 

“Aan de andere kant hebben we nu waarschijnlijk meer naambekendheid gekregen door de persaandacht. Maar het belangrijkste voordeel is dat je nu de zekerheid hebt dat juridisch alles in orde is. De ondersteuning van de VMSW is daarbij een grote hulp geweest. De wetgeving voor overheidsopdrachten is niet eenvoudig, en al zeker niet voor een kleine organisatie als een SVK.” 

 

 

Na de proefprocedure is het traject binnen SVK Pro geoptimaliseerd. Wat zijn de interessantste verbeteringen? 

 

“We leerden uit ervaring dat een onderhandelingsronde tussen een SVK en ontwikkelaar geen overbodige luxe is. Binnen de vernieuwde procedure is daar nu plaats voor en dat is zeker een positieve evolutie.”  

  

 

Tekst: Geert Van Soom, financieel raadgever 
Foto: SVK Meetjesland 

Wat is SVK Pro?

SVK Pro is een wettelijk kader dat samenwerking op lange termijn met de professionele vastgoedsector faciliteert. Met SVK Pro roepen we investeerders op om sociale woningen te bouwen die ze een lange periode kunnen verhuren aan een sociaal verhuurkantoor. Enkele voordelen van SVK Pro zijn een gewaarborgd rendement, een verlaagd btw-tarief van 12% en een vaste verhuurperiode van minstens 15 jaar. 

 

Meer informatie?

 

QR-code voor meer info over SVK Pro